De Kleuren van de Heilige Birmaan

SBI is de internationale afkorting van ‘Sacred BIrman’. Deze afkorting wordt gebruikt om aan te duiden welke kleur een Heilige Birmaan draagt. Deze afkortingen noemt men de EMS codes, en bestaat uit letters en cijfers. De letters geven de kleuren aan. Als er het getal 21 aan toegevoegd is, wil dit zeggen dat de point een tabby motief heeft.

Birmanen hebben “points”. Dit wil zeggen dat de snoet, poten, staart en oren gekleurd zijn en de rest van het lichaam licht van kleur blijft. Deze points kunnen een effen kleur hebben, of een varieteit hebben zoals Tabby, Tortie of Tabby Tortie.

Tabby wil zeggen dat de point een streepjesmotief bevat. Tortie slaat op een combinatie met rode of cremekleurige vlekjes. Tabby Tortie wil zeggen dat de point een streepjesmotief heeft, in combinatie met creme of red kleur.

Of dat bij Tortie en Tabby Tortie de kleuren Red of Creme doorkomen, hangt af van met welke kleur de point gecombineerd is. Seal en Chocolate Torties en Tabby Torties zullen Red hebben. Blue en Lilac zullen de creme kleur hebben.

Ook de vachtkleur wordt bepaald door de pointkleur. Seal Points bijvoorbeeld zullen op een leeftijd vanaf een jaar een meer donkere gouden vachtkleur krijgen. De vacht van de Tabby Torties daarentegen zullen heel hun leven bijna wit van kleur blijven.